HepNet – Οικονομική στήριξη - Δωρεές
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ-ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ»
1ο Συμπόσιο 2019-2020. 7-12-2019
Θέμα: Η δημοκρατική εκπαιδευτική ηγεσία.
Εισηγητές: Ο Καθηγητής του ΤΕΕΑΠΗ, Στάθης Μπάλιας και ο Διδάκτορας του Π.Π. Γιώργος Μπέστιας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ-ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ» για το ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων από 3/6/2019 έως 21/7/2019
3ο Συμπόσιο 2018-2019. 11-5-2019
Θέμα: Κοινωνικός χρόνος, μεταβάσεις ζωής και ταυτότητες στην ύστερη νεωτερικότητα: θεωρητικές συνθέσεις και ερευνητικά δεδομένα.
Εισηγητές: οι διδάκτορες και μέλη ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, Βικτωρία Κονιδάρη και Μιχάλης Χριστοδούλου.
2ο Συμπόσιο 2018-2019. 16-3-2019
Θέμα: Η Μεταφορά Ευρωπαϊκών Πολιτικών για τη Διαβίου Μάθηση στο Εθνικό Επίπεδο.
Συμμετέχοντες
Βασιλόπουλος Ανδρέας, διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκων στο MaHep (συντονιστής)
Καβασακάλης Αγγελος, διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ, διδάσκων στο MaHep
Σαρακινιώτη Αντιγόνη, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ.
1ο Συμπόσιο 2018-2019. 8-12-2018
Θέμα: Το κοινωνικό υποκείμενο στις κοινωνιολογικές έρευνες για τον εκπαιδευτικό θεσμό: Το έργο του Bernard Charlot και η συνομιλία του με τον François Dubet.
Συμμετέχοντες
Γιάννης Καμαριανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΤΔΕ, Πανεπιστημίου Πατρών
Γιώργος Σταμέλος, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, Πανεπιστημίου Πατρών
Μιχάλης Χριστοδούλου, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Σκοπός
Το διεπιστημονικό ενδοπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) έχει ως σκοπό την κάλυψη του κενού ύπαρξης εξειδικευμένης δομής έρευνας, εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων και λοιπών δράσεων στο χώρο των πολιτικών για την Ανώτατη Εκπαίδευση γενικά και του Πανεπιστημίου ειδικότερα, στην Ελλάδα.
Επίσης, θα καλύψει κατά ένα μέρος το κενό που υφίσταται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών δεδομένου ότι το προτεινόμενο Δίκτυο εντάσσεται στις Κοινωνικές Επιστήμες ενώ αντίθετα όλα τα υπάρχοντα Τμήματα της Σχολής ανήκουν στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Οι υπάρχουσες υποδομές που λειτουργούν και ως δεξαμενές σκέψης στο πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αφορούν δύο κυρίως χώρους παράγοντας και τους αντίστοιχους Λόγους σχηματοποίησης του επιχειρηματολογικού τους πλαισίου. Οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν σχηματικά να αποδοθούν με δύο όρους που παραπέμπουν τόσο στην πραγματικότητα όσο και στη θεωρία:
α. ο χώρος του Κράτους,
β. ο χώρος της Αγοράς
Το διεπιστημονικό ενδοπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κέλυφος σκέψης απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις και τις σκοπιμότητες τόσο της κρατικής γραφειοκρατίας όσο και της λογικής της αγοράς. Οι δύο αυτές λογικές αποτελούν την αφετηρία στρεβλώσεων για την ακαδημαϊκότητα του πανεπιστημιακού διακυβεύματος.
Πιο συγκεκριμένα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τη δόμησή της προϋποθέτει την παραγωγή Λόγου από την πανεπιστημιακή βάση και το ακαδημαϊκό δυναμικό παράγοντας έτσι και τον αντίστοιχο καθαρά ακαδημαϊκό–πανεπιστημιακό λόγο οργάνωσης. Συνεπώς, βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εγχειρήματος αποτελεί η ποιοτική διαφοροποίηση από τα εφαρμοσμένα ως σήμερα μοντέλα, αφού ο Λόγος που θα παραχθεί δεν έχει ως αφετηρία την αγορά ή τη γραφειοκρατία αλλά έχει κανονιστική αρχή και διακύβευμα το ίδιο το πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκή κοινότητα παραγωγής σκέψης.